Fetge amb salsa (o fetge amb allet)
Deu ser una de les poques receptes que feia ma mare, que em va dictar i que encara no havia fet per al blog.
Fa anys quan al setmanari Felanitx va aparèixer la recepta de Cati Blanco anomenada Fetge amb allet la vaig fer i ens va agradar molt.
Aquesta és una barreja de les dues que no són gaire diferents. La de Cati Blanco apareix al seu primer volum de receptes publicades.
És pròpia de la temporada de matances, per això és més lògic fer-la amb fetge de porc.
ARTICLE RELACIONAT
Andreu Manresa repassa en un article a El País tot el que suposa la jornada de matances.
Apareixen al final els menjars que almenys abans s'hi solien oferir: frit de sang, fetge amb salsa, frit gran (gros), arròs i pilotes.
Aquí en teniu un petit fragment inicial. El podeu llegir tot si clicau a l'enllaç.
Matances, ritu i banquet
"El crit metàl·lic esquinça l'alba freda, és un gemec esfereïdor. El porc gras, espantat, es resisteix al seu destí. Fa pauses, gruny i bufa, gegant, poc hàbil i amb plecs de greix que ballen. Uns homes estiren amb força de les cordes que l’hi atrapen el morro i dues cames. Crepita un foc i un murmuri de veus. Una mà clava amb enginy el ferro on hi ha mort. La bèstia encara brama, es dessagna a brolls i la seva veu s'ofega. En un ribell es recull el primer fruit vermell de la matança i una mà antiga el remou per treure la 'ràbia'. Moltes mans oficiaran la carn del porc..."
Andreu Manresa
https://cat.elpais.com/cat/2014/11/22/espana/1416675831_886148.html
LA RECEPTA
Ingredients:
Dotze tallades primes de fetge de porc
Farina
Una ceba
Quatre alls
Dues tomàtigues torrades (podrien ser crues)
Un manadet de julivert
Una copeta de conyac
150 ml de llet (més o menys)
Una cullerada d'ametlles torrades picades
Sal i pebre
Oli d'oliva
Un raig de vinagre
Procediment:
Feim trossos més petits de les tallades de fetge.
Ben nets i eixugats els salpebram i enfarinolam.
Els fregim en oli abundant i els col·locam en una greixonera o cassola on acabarem i servirem la preparació.
Capolam la ceba, els alls, el julivert i la tomàtiga torrada.
En el mateix oli, després d'haver-n'hi tret un poc, sofregim la ceba, els alls i el julivert.
Quan ja és un poc cuit i afegim la tomàtiga torrada.
Ho salpebram.
Quan ja és ben cuit abocam el sofregit damunt el fetge i hi afegim la llet i el conyac i el raig de vinagre.
Si és necessari aclarir un poc la salsa hi afegim un poc d'aigua i no més llet perquè fa la salsa massa untuosa.
Mentre cou fluixet, hi posam l'ametlla picada. Ho remenam i esperam que acabi de confitar-se.
Ja és a punt de servir








Comentaris
Publica un comentari a l'entrada