Braç dolç d'aniversari

                                     

              

El temps passa i tornen els aniversaris com si res. En aquesta ocasió els vint-i-set anys d'en Rafel m'han fet espolsar la vessa i després de moltes  setmanes sense entrar al blog m'he decidit a fer i a publicar aquest pastís que en certa manera ha triat ell. Li agraden la crema i la xocolata com a complements. Així és que m'he atrevit a fer el meu primer braç de gitano.

El braç de gitano és un pastís que s'origina al centre d'Europa on també rep noms similars referits a la forma enrotllada o al color fosc. 


LA RECEPTA

Ingredients:

-Per a la pasta:

Tres ous

90 g de farina

90 g de sucre


-Per a emborratxar-la:

Almívar amb 50 ml d'aigua, 50 g de sucre i un raig de licor (en aquest cas rom)


-Per al farciment i cobertura

Crema de xocolata (la teníem congelada d'una altra recepta : Plàtans amb xocolata. La podeu trobar al blog)

Crema d'ou (pastissera):250 ml de llet, 80 g de sucre, un tros de pell de llimona, tres vermells d'ou i   25 g de farina de blat de moro (maizena).

Coco ratllat (cinc cullerades)

Sis maduixes (més o menys)


Procediment:


- Començam preparant la crema d'ou. 

Encalentim la llet amb el sucre i la pell de llimona. 

Batem els vermells d'ou amb la maizena.

Mesclam  un cullerot de la llet calenta amb aquesta mescla i després la incorporam a la resta de la llet al foc. Remenam contínuament fins que s'espesseix. No ha de bullir. 

La deixam refredar. 

Si la feim un dia per l'altre, com en en nostre cas, la conservam a la gelera amb un paper film aferrat a la superfície perquè no s'assequi.


- Preparam la crema de xocolata (segons la recepta citada)

Barrejam quatre cullerades de coco ratllat amb la xocolata i la reservam.


- Feim la coca:

Encenem el forn a 180º amb ventilador.

Preparam la llauna del forn amb un paper vegetal.

Separam els vermells dels blancs.

Pujam els blancs amb les varetes elèctriques i a continuació, a part i amb les mateixes varetes que no és necessari netejar, els vermells amb el sucre primer i amb la farina després.

Finalment quan ja és una pasta homogènia hi incorporam els blancs pujats i els barrejam fins que s'han absorbit bé. Aquesta darrera passa la podem fer a mà.

Escampam la pasta damunt el paper i procuram que es reparteixi regularment i plana. 

Enfornam la llauna durant uns vuit minuts. No ha de ser massa daurada.

Potser que pugi mentre es cou però finalment es compon.

Preparam un altre paper ben espolsat amb sucre molt.



En treure la coca la tombam damunt aquest paper i en desferram el que tenia dins el forn.

Retallam les voreres per fer-les regulars.

L'enrotllam amb l'ajuda del mateix paper i la deixam refredar.

- Preparam l'almívar bullint plegats l'aigua, el sucre i el licor,  en aquest cas un poc de rom, durant cinc minuts. El deixam refredar.

- Netejam les maduixes i les tallam en rodanxes primes. Les reservam.

- Muntam el braç de gitano.

Desplegam la pasta i la regam amb l'almívar.

Hi escampam la crema d'ou procurant que sobretot el darrer tros, uns tres centímetres, no tenguin crema. La començam a enrotllar una altra vegada i la col.locam en una palangana de servir.



Ara que ja té la forma de braç de gitano el cobrim amb la crema de xocolata i coco.


Hi distribuïm les maduixes al nostre gust. Jo les he xapades perquè així és més fàcil tallar els trossos del pastís sense espenyar-les.  A cada mossegada un tros de maduixa el fa molt refrescant.



L'empolsam  amb el coco restant i amb un colador fi. 


Finalment hi posam les espelmes i a bufar.

                 Molts d'anys, Rafel!

   


En una altra ocasió amb el mateix procediment hem variat el farciment.

Hem posat maduixes sobre la crema abans d'enrotllar-lo i l'hem cobert de merenga lleugerament cremada.








Comentaris

Entrades populars