Galtarrots de porc rostits
Feia molt de temps que tenia aquesta recepta a punt de fer. No n'havíem tornat a menjar des que ho havíem fet qualque vegada a ca nostra, cuinada per ma mare. I entre records i alguna consulta hem triat aquesta elaboració. Ha resultat molt bona.
Això, la facilitat d'elaboració i el fet que els galtarrots agraden molt a membres de la família segur que es convertirà en una de les nostres tradicions gastronòmiques.
LLENGUA
Galta, galtot, galtarrot...
La paraula galtarrot és un augmentatiu de galta que feim servir a Felanitx per referir-nos a aquesta part de la cara quan es tracta del porc o de la vedella. No es troba recollida als diccionaris en aquest sentit.
Si que hi trobam la paraula galtot, un altre augmentatiu menys despectiu, que apareix en diversos receptaris de Mallorca.
A la major part del territori català utilitzen la paraula galta que nosaltres reservam a les persones.
LA RECEPTA
Ingredients:
Quatre galtarrots de porc (un per persona)
Un tassó de suc de taronja
Mig tassó de vi negre
Dues cullerades d'oli d'oliva
Sal i pebre
Per a la picada:
Una llesca de pa torrada o fregida
Una grapada de fulles de julivert
Dos alls
Com la majoria de vegades i com es pot veure a les imatges encara que les indicacions són per a quatre persones la nostra estrena és per a dues.
Procediment:
Encenem el forn a 180º C amb aire i foc a dalt i a baix.
Segons la nostra opinió en el cas de rostir els galtarrots no convé que en traguem l'os abans de cuinar-los. Pensam que com que no són molt grossos l'os garanteix que la part interior resulti tendra i no resseca.
Posam els galtarrots, ben salpebrats des d'unes hores abans, en una rostidora amb els líquids (oli, suc i vi).
Els enfornam i quan ja han agafat un poc de color els tapam amb paper d'alumini perquè es coguin per dins i no perdin tot el suc. Entre una cosa i l'altra pot haver passat una hora o una hora i un quart segons la mida dels galtarrots i segons el forn.
Mentrestant feim una picada amb el pa, els alls i el julivert.
Si hem torrat el pa i no queda cruixent del tot caldrà que utilitzem la picadora.
Si el fregim podem utilitzar el morter.
Reservam la picada.
Comprovam amb una forqueta que els galtarrots ja són tendres per dins i cuits per fora.
Treim dues cullerades del suc del rostit i el mesclam amb la picada.
La repartim fent un poc de pressió per damunt els galtarrots.
Tornam a enfornar-los durant quinze minuts més, aproximadament, aquesta vegada destapats.
En aquesta ocasió els hem acompanyat d'una ensalada i patates fregides i repetesc n'hem passat molt de gust.









Comentaris
Publica un comentari a l'entrada