Sopa composta
ENLLAÇOS: Sobre les cols
Problemes que van sorgint
És una altra d'aquelles sorpreses que no esperes i que surt d'una conversa casual. Una recepta familiar que en Joan Saboner, de ca n'Amaret, em va explicar i m'ha deixat publicar en aquest blog.
És un bon plat per fer qualque dia d'aquests d'hivern.
Problemes que van sorgint
És una altra d'aquelles sorpreses que no esperes i que surt d'una conversa casual. Una recepta familiar que en Joan Saboner, de ca n'Amaret, em va explicar i m'ha deixat publicar en aquest blog.
És un bon plat per fer qualque dia d'aquests d'hivern.
En principi tot apuntava a ser un plat feixuc i de mal empassar. Aquest prejudici, però, s'ha desfet tot d'una en tastar-la.
És una recepta laboriosa perquè exigeix moltes passes, però cap no té gaire complicació.
El nom li ve, segons es pot comprovar, per la composició d'elements independents que conté: brou, pilota, flam salat, sopa torrada i col, tots elaborats en diferents moments.
És una recepta laboriosa perquè exigeix moltes passes, però cap no té gaire complicació.
El nom li ve, segons es pot comprovar, per la composició d'elements independents que conté: brou, pilota, flam salat, sopa torrada i col, tots elaborats en diferents moments.
Com a primera vegada, n'he reduït les quantitats originals, adequant-les a tres o quatre racions.
Ingredients:
Per al brou:
Un quart de gallina i un quart de pollastre de foravila sense pell
(Crec que hi poden posar altres tipus de carn, colom, galtarrot...)
(Crec que hi poden posar altres tipus de carn, colom, galtarrot...)
Entre dos i tres litres d'aigua segons la quantitat de carn
Sal
(Un manat de porros, tres pastanagons, una tomàtiga, blat de moro - no hi són a la recepta original però és el que conté el nostre brou preferit)
Per al farciment o pilota:
Mig quilo de carn capolada mesclada
Un ou
Un bon manadet de moraduix
Sal i pebre
Per al flam salat:
Dos ous
Sal i pebre
Sal i pebre
I a més:
Un tros de col borratxona
Sopa torrada
Procediment:
Posam la carn dins l'aigua freda, salada i al foc. Quan bull hi afegim la verdura. Ha de bullir a poc foc dues hores i tapat.
Mentrestant feim la pilota de carn mesclant-hi un ou, el moraduix capolat, sal i pebre.
En feim dues bolles.
Les reservam a la gelera embolicades amb plàstic.
En feim dues bolles.
Les reservam a la gelera embolicades amb plàstic.
Quan el brou de la carn ja està fet, el colam i n'apartam 250ml i el deixam que refredi.
La carn i la verdura queden per a un altre dia o per a un altre plat.
La carn i la verdura queden per a un altre dia o per a un altre plat.
Bullim les pilotes de carn dins la resta del brou durant mitja hora. Després les treim i les reservam. Convé que, amb una giradora fina, treguem el grumolls que han fet les pilotes en bullir.
Mesclam els dos ous batuts amb el brou fred per fer el flam salat. El feim coure al bany maria, al forn, durant una hora més o menys.
En treure'l el deixam refredar.
Vull dir que, en tornar-hi, posaré paper de forn a la flamera i crec que evitarà que es rompi un poc que és el que ha passat en aquesta ocasió.
En treure'l el deixam refredar.
Vull dir que, en tornar-hi, posaré paper de forn a la flamera i crec que evitarà que es rompi un poc que és el que ha passat en aquesta ocasió.
A part, trinxam la col a la juliana i la posam dins el brou calent, al foc, perquè s'hi cogui uns tres minuts. No ha de ser gaire cuita.
També he de dir que, en aquesta ocasió, he anat amb por amb la quantitat de col. No sabia si ens agradaria. En repetir-la n'hi posaré més perquè la mescla ha resultat boníssima.
També he de dir que, en aquesta ocasió, he anat amb por amb la quantitat de col. No sabia si ens agradaria. En repetir-la n'hi posaré més perquè la mescla ha resultat boníssima.
En tenir tot el procés acabat podem treure la sopa composta a taula: el brou amb la col, la pilota feta rodanxes, el flam i la sopa torrada.
És adequada, per a aquesta recepta, l'elaboració en dos dies: coure el brou, adobar la pilota i fer el flam el dia abans i la resta el dia del dinar. Evitarem haver d'esperar que el brou refredi i la carn serà més gustosa. En el cas que hi hàgim posat carn de porc al brou, podrem llevar el greix que s'haurà acumulat a la part superior del brou fred.

















Comentaris
Publica un comentari a l'entrada