Coca de verdura i arengada
La participació en activitats físiques en grup aporta, a més del benefici per a la salut, intercanvis comunicatius de notícies, de vivències i de receptes. I és precisament a partir d'una d'aquestes converses que una companya, n'Aina, em va fer venir ganes de coca de verdura. A més em va donar uns bons consells que he posat en pràctica en aquesta coca: un poc de saïm a la pasta i la col·locació de la llauna tocant la part baixa del forn a fi que surti ben cuita i cruixent.
Aquesta coca és un aperitiu d'un dels darrers caps de setmana de quaresma.
Evidentment, o no tant, no en feim de quaresma. Ni de menjar ni de cap altra cosa. Però sí que ens fa gràcia tot allò que envolta els costums i les variacions per temporades de la gastronomia. La veritat és que menjam bacallà tot l'any i molt esporàdicament arengades quan ens ve de gust. I com que no havia fet mai coca amb arengada, hem volgut provar de posar-n'hi.
Entre una cosa i l'altra ha estat excel·lent (al nostre gust).
LA RECEPTA
Ingredients:
(Per a la pasta)
Uns 250 g més o menys de farina
125 ml d'aigua
75 ml d'oli d'oliva
Una nou de saïm
(Per a la verdura)
Mig manat d'espinacs
Mig manat de bledes
Un manat de julivert
Un manat de ceba tendra
Dues tomàtigues de ramellet
Una arengada
Sal, pebre, pebre bord de tap de cortí
Oli d'oliva
Procediment:
Torram lleugerament l'arengada embolicada amb paper de forn. L'esplugam, en llevam la pell i les parts més obscures i en reservam la polpa, com si fossin trossos de tonyina.
Feim la pasta com de costum. Mesclam l'aigua, l'oli i el saïm un poc fos i hi afegim la farina que es va bevent. Ha de quedar fluixa però no s'ha d'aferrar. La reservam.
Quan tenim les verdures netes les tallam en trossos petits i les trempam segons la preferència. Hem de tenir en compte que l'arengada ja hi aporta sal.
Preparam les tomàtigues, pelades i sense llavors i en feim trossets. Hi posam sal i un poc d'oli. Podríem no posar-hi tomàtiga però en el nostre cas hi associam l'arengada. (Arengada torrada) i ens hi fa falta.
Encenem el forn a 175º i amb aire (turbo). En una llauna untada d'oli i enfarinolada, escampam la pasta. La feim especialment prima. Hi abocam la verdura. N'hi ha d'haver molta perquè en assecar-se es redueix molt. Hi repartim els trossets de tomàtiga i d'arengada.
La regam amb un raig d'oli i l'enfornam a la part més baixa. Hi ha d'estar entre vint-i-cinc i trenta minuts.
En treure-la la tornam regar un poc d'oli.
Hem de dir que ha estat més un primer plat que un aperitiu perquè n'hem menjat una bona ració cada un.
Ingredients:
(Per a la pasta)
Uns 250 g més o menys de farina
125 ml d'aigua
75 ml d'oli d'oliva
Una nou de saïm
(Per a la verdura)
Mig manat d'espinacs
Mig manat de bledes
Un manat de julivert
Un manat de ceba tendra
Dues tomàtigues de ramellet
Una arengada
Sal, pebre, pebre bord de tap de cortí
Oli d'oliva
Procediment:
Torram lleugerament l'arengada embolicada amb paper de forn. L'esplugam, en llevam la pell i les parts més obscures i en reservam la polpa, com si fossin trossos de tonyina.
Feim la pasta com de costum. Mesclam l'aigua, l'oli i el saïm un poc fos i hi afegim la farina que es va bevent. Ha de quedar fluixa però no s'ha d'aferrar. La reservam.
Quan tenim les verdures netes les tallam en trossos petits i les trempam segons la preferència. Hem de tenir en compte que l'arengada ja hi aporta sal.
Preparam les tomàtigues, pelades i sense llavors i en feim trossets. Hi posam sal i un poc d'oli. Podríem no posar-hi tomàtiga però en el nostre cas hi associam l'arengada. (Arengada torrada) i ens hi fa falta.
Encenem el forn a 175º i amb aire (turbo). En una llauna untada d'oli i enfarinolada, escampam la pasta. La feim especialment prima. Hi abocam la verdura. N'hi ha d'haver molta perquè en assecar-se es redueix molt. Hi repartim els trossets de tomàtiga i d'arengada.
La regam amb un raig d'oli i l'enfornam a la part més baixa. Hi ha d'estar entre vint-i-cinc i trenta minuts.
En treure-la la tornam regar un poc d'oli.
Hem de dir que ha estat més un primer plat que un aperitiu perquè n'hem menjat una bona ració cada un.







Comentaris
Publica un comentari a l'entrada