A tots els pobles que tenim la mar a prop, i naturalment a Felanitx, trobam moltes receptes de peix semblants amb diferents noms. Les variants solen ser alguns ingredients complementaris i per descomptat els tipus de peix que sobretot caracteritza la mar Mediterrània.
Aquesta recepta n'és un exemple.
El que s'anomena Bullit de peix és una preparació pròpia d'Eivissa i Formentera que en altres llocs, com a València, és coneguda com Arròs a banda, Caldereta o Calderó. En ambdues la base es tracta de peix roquer bullit amb patata i el corresponent arròs cuinat amb el brou del peix.
En un nom pren protagonisme el peix i en l'altre l'arròs. També hi coincideix la presència de maionesa o all-i-oli.
El peix bullit és un plat bastant freqüent a ca nostra. Tant amb peix de roca amb espines com amb qualque tallada de lluç o rap.
Ja fa unes quantes vegades que o menjam o parlam del Bullit de peix eivissenc i hem tengut ganes fer-ne precisament amb la maionesa que l'acompanya que és el que el fa diferent dels altres
LA RECEPTA
La nostra recepta és una versió senzilla del bullit de peix eivissenc. L'daptació consisteix, a més, a menjar-nos el peix bullit un dia i l'endemà l'arròs, els fideus o les sopes de peix.
Ingredients:
(Per a dos o tres comensals)
Dues o tres peces de peix roquer de bona mida. En aquest cas una rata, un cap-roig i una aranya.
Una tomàtiga petita
Un manadet de julivert
Un all
Mitja ceba
Oli d'oliva
Sal
Pebre
Dos litres d'aigua
Quatre patates
Per a la maionesa:
Un ou
Mig all
Sal
Oli d'oliva
Brou de peix
Procediment:
Bullim el peix de la manera que en tenim costum. En aquest cas el rentam i en feim dos trossos de cada un. Si esperam a fer-ne trossos de cuit l'espenyarem. D'aquesta manera en servir-lo podrem repartir-ne la varietat a cada plat.
En una olla amb l'aigua freda hi posam els trossos del peix, les verdures netes, l'all, la sal i un raig d'oli d'oliva.
El feim bullir 15 minuts i el deixam reposar una estona.
Al mateix temps en una olla a cassola a part bullim les patates en tallades rodones no gaire primes.
Mentrestant feim la maionesa amb l'ou, l'all, la sal i l'oli al nostre gust. La reservam.
En ser tot cuit posam en una palangana de servir les patates. Les salam un poc i les regam amb un poc d'oli.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada