Pàgines

ÍNDEX

dilluns, 23 de juny del 2025

Peix bullit (a l'estil de Bullit de peix)


A tots els pobles que tenim la mar  a prop, i naturalment a Felanitx, trobam moltes receptes de peix semblants amb diferents noms. Les variants solen ser alguns ingredients complementaris i per descomptat els tipus de peix que sobretot caracteritza la mar Mediterrània. 

Aquesta recepta n'és un exemple.

El que s'anomena Bullit de peix és una preparació pròpia d'Eivissa i Formentera que en altres llocs, com a València, és coneguda com Arròs a banda, Caldereta o Calderó. En ambdues la base es tracta de peix roquer bullit amb patata i el corresponent arròs cuinat amb el brou del peix.

En un nom pren protagonisme el peix i en l'altre l'arròs.  També hi coincideix la presència de maionesa o all-i-oli.

El peix bullit és un plat bastant freqüent a ca nostra. Tant amb peix de roca amb espines com amb qualque tallada de lluç o rap. 

Ja fa unes quantes vegades que o menjam o parlam del Bullit de peix eivissenc i hem tengut ganes fer-ne precisament amb la maionesa que l'acompanya que és el que el fa diferent dels altres

LA RECEPTA

La nostra recepta és una versió senzilla del bullit de peix eivissenc. L'daptació  consisteix, a més,  a menjar-nos el peix bullit un dia i l'endemà l'arròs, els fideus o les sopes de peix.

Ingredients:

(Per a dos o tres comensals)

Dues o tres peces de peix roquer de bona mida. En aquest cas una rata, un cap-roig i una aranya.

Una tomàtiga petita

Un manadet de julivert

Un all

Mitja ceba

Oli d'oliva

Sal

Pebre

Dos litres d'aigua

Quatre patates

Per a la maionesa:

Un ou

Mig all

Sal

Oli d'oliva

Brou de peix

Procediment:

Bullim el peix de la manera que en tenim costum. En aquest cas el rentam i en feim dos trossos de cada un. Si esperam a fer-ne trossos de cuit l'espenyarem. D'aquesta  manera en servir-lo podrem repartir-ne la varietat a cada plat.

En una olla amb l'aigua freda hi posam els trossos del peix, les verdures netes, l'all, la sal i un raig d'oli d'oliva. 

El feim bullir 15 minuts i el deixam reposar una estona.

Al mateix temps en una olla a cassola a part bullim les patates en tallades rodones no gaire primes.

Mentrestant feim la maionesa amb l'ou, l'all, la sal i l'oli al nostre gust. La reservam.


En ser tot cuit posam en una palangana de servir les patates. Les salam un poc i les regam amb un poc d'oli.

Damunt les patates hi col·locam els trossos de peix. També els salpebram un poc.



Posam un parell de cullerades (segons el nostre gust) de brou del peix dins la maionesa i la mesclam bé. Ha de resultar suau i clareta.

En regam el peix i les patates i en deixam perquè cada comensal se n'afegeixi quan vulgui.


No deixa de ser peix bullit però aquest simple ingredient que transforma la maionesa li dona un gust i una textura especialment bons.


La segona part de la recepta, l'arròs fet a partir del brou, la transformam en unes Sopes de peix ( segons la recepta del blog) per a l'endemà.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada