Pàgines

ÍNDEX

dimecres, 2 d’abril del 2025

Cassoletes de crema de llimona (novè aniversari)



Aquesta setmana, quan fa nou anys justs des de la primera publicació, m'ha vengut bé fer la que fa 503 entrades al blog. Encara que la freqüència de publicació és molt més relaxada que en anys anteriors esper arribar al desè aniversari amb unes quantes receptes més.


Qualsevol coca o pastís que porta merenga ja m'agrada.
Per altra banda la nostra llimonera és al seu ple.

El pastís de crema de llimona i merenga,  el Lemon pie americà, sempre em ve de gust quan en trob a qualque restaurant o cafeteria.

Ja era hora de fer-lo a casa i deixar-ne constància al blog. 

La recepta original és tradicional tant a la cuina francesa, com a l'anglesa o a la nord americana.

La base comuna és la pasta trencada o pasta brisa i la crema de llimona. Els seus inicis eren sense merenga.

S'anomena trencada aquesta pasta que en sortir del forn és més trencadissa. La paraula brisa ve del francès brisée, que significa rompuda. 

No cal dir que si es vol estalviar la feina es port comprar feta, congelada o fresca. 

Existeixen gran quantitat de receptes d'aquesta coca a llibres, revistes, blogs...

La nostra és treta d'un dels primers llibres de cuina  que vaig tenir. Va ser un regal de fa una quarantena d'anys i n'he arribat a fer  receptes molt bones.

Cocinar mejor

Lisa Biondi i Marie Christine Conte. 

Editorial Planeta Barcelona 1983

Apareix a la llista de Llibres de cuina consultats del blog

La vàrem fer una altra vegada amb motiu d'un aniversari i en forma de pastís gros, com a la recepta original. 

Va ser molt bo però per la cruixentor  de la pasta va resultar difícil fer-ne trossos sense rompre'ls. D'aquí va sorgir la idea d'elaborar la recepta en petits pastissets que anomenam cassoletes, d'acord amb el DIEC. Realment són unes petites cassoletes farcides, aquesta vegada de dolç.


LA RECEPTA

Ingredients:


Per a la pasta trencada

225 g  de farina fluixa 

115 g de mantega (en trossets petits)

Dues o tres cullerades d'aigua molt freda

Un polset de sal

Una cullerada de sucre



Per a la crema de llimona

40 g de farina fluixa

Dues cullerades de farina de blat de moro (en aquest cas Maizena

120 g de sucre

1/2 L d'aigua bullent

Dos vermells d'ou

Sis cullerades de suc de llimona

Pell ratllada d'una llimona

Un polset de sal

20 g de mantega



Per a la merenga

Dos blancs d'ou (que hem reservat en utilitzar els vermells per a la crema)

75 g de sucre

Procediment:

Naturalment es pot fer a mà o amb aparells elèctrics d'ajuda. En aquesta ocasió l'he feta a mà excepte la merenga.

Pasta

Mesclam, tot d'un cop, l'aigua, la mantega, que havíem tengut fora de la gelera durant l'estona prèvia, la farina, la sal i el sucre. Es mescla molt fàcilment.

 

Reservam la pasta embolicada amb paper film  durant uns vint minuts a la gelera. 


Encenem el forn entre 180ºC i 200ºC (segons el forn) amb foc damunt i davall i amb aire.

Amb un aprimador escampam la pasta així com la volem  de prima i en fem peces rodones amb l'ajuda de qualque tassó o cilindre. Encara si ho trobam les podem aprimar un poc més. 



Per no haver de posar paper de forn i ciurons o un altre element de pressió dins cada cassoleta, i perquè ho he vist fer en qualque ocasió, les col·locam damunt les bases de motlles de flam o de magdalenes girats, untades de mantega si no són de silicona. Amb les mans pressionam les voreres cap al motlle i les picam amb una forqueta.


Pot ser les formes resultants no són tan regulars però l'operació em sembla més senzilla.

Les enfornam durant uns vint minuts. No han de ser molt cuites - molt torrades de color-.

Les treim i esperam que refredin. Les reservam.


Podem tenir aquesta feina feta del dia anterior si ens convé.

Crema

Tenim l'aigua que bull. En un bol posam el sucre i les farines i un poc de l'aigua calenta. Ho remenam i  hi anam afegint un poc més d'aigua fins que ja s'ha fet una crema sense grums. Com si féssim una beixamel. En aquest moment abocam la crema dins l'aigua i sense deixar de remenar l'acabam de coure durant uns minuts.  


En un altre bol batem els vermells d'ou (*) i hi mesclam una part petita de la mescla calenta. En ser ben homogènia l'afegim a la que tenim al foc i l'acabam de coure remenant-la fins que és més espessa.

(* En reservam els blancs per a la merenga)


Fora del foc hi mesclam el suc de llimona, la ratlladura i la mantega.


La reservam a la gelera tapada amb un paper film aferrat a la crema. 

També podem tenir aquesta crema feta d'abans si ens convé. 



Merenga

Amb la màquina i les varetes adequades, seguim el procediment de sempre. Començam pujant els blancs a poca velocitat. Quan ja fa un poc de sabonera augmentam la velocitat i en ser un poc consistent hi anam afegint el sucre a poc a poc i amb velocitat màxima fins que és prou forta.


Composició final

Farcim les pastes amb la crema de llimona. 

Les cobrim d'una capa  de merenga amb l'ajuda d'una mànega o amb una espàtula. 



Les podem tornar a enfornar uns minuts perquè es daurin o, si en tenim, les podem daurar amb un cremador.



Han estat molt bones. L'endemà, reservades a la gelera, encara ho han estat molt si no més.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada