A la majoria de cases d'abans feien matances i en conseqüència tenien ingredients per fer algunes preparacions que hem anat deixant de banda perquè ja no en feim.
Sortadament encara podem comprar-los a les carnisseries sobretot ara que és el temps de matances i en diverses ocasions ho em aprofitat per fer-ne algunes receptes com Fetge amb salsa, Frit de sang, Pilotes amb esclata-sangs que podeu trobar en aquest blog clicant damunt el nom.
Aquesta no és la primera vegada que feim el bullit d'ossos i com que ens agrada molt i, per no ser gens matancers, trobam ens surten ben bons i sense gaire complicació, ens hem decidit a compartir-los al blog.
LA RECEPTA
Ingredients:
(per a tres o quatre persones)
Ossos de l'espinada del porc
Un morro de porc
Un peu de porc
Sis patates
Dos moniatos (grocs o blancs)
Una col
Aigua bona
Procediment:
Tenim els ossos preparats d'abans.
En comprar-los els posam coberts de sal dins la gelera durant tres dies. Els rentam i els utilitzam o els congelam per a fer-los més endavant, com en aquest cas. En descongelar-los els tornam passar per aigua.
Preparam una olla adequada de mida amb aigua que cobreixi de sobres la carn: el morro fet quatre trossos, el peu fet quatre trossos i els ossos. Hi hem de poder afegir després la resta d'ingredients.
La posam al foc i mentrestant preparam les patates, els moniatos i la col.
Procuram netejar el brou de les impureses en el primer bull.
Quan ha bullit una hora comprovam com és de cuita la carn i si és necessari la hi deixam mitja hora més. En haver passat aquest temps hi afegim les patates pelades i netes, els moniatos pelats i en trossos i les fulles de col netes. Com és de suposar no hi posam sal. Els ossos ja la hi aporten.
Esperam que tot sigui ben cuit- una mitja hora més- i ja podem apagar el foc.
Convé que ho deixem reposar un poc dins l'olla abans de servir-ho.
L'acompanyament és molt senzill, oli d'oliva i pa.
El brou resultant no és adequat per fer-ne directament una sopa però, tenint en compte que el brou d'ossos és molt saludable perquè és una manera d'aportar col·lagen al nostre organisme segons les darreres modes de nutrició, el farem servir per mesclar-lo amb un altre brou de pollastre o d'altres carns, fins i tot de verdura.
Per això, després de colar-lo, el deixam refredar i, en ser ben fred, en retiram la capa de greix que es fa a la part superior. El distribuïm en dues o tres parts i el congelam. L'aprofitarem en fer sopa, afegint-lo a un altre brou.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada