No em passa molt sovint però tampoc no és la primera vegada que llegint una novel·la em sorprèn trobar-hi noms de receptes o, com en aquesta cas, receptes explicades sense ser un llibre de cuina.
Es tracta de la novel·la Coragre de Nora Ephron.
Aquesta autora de Nova York (1941-2012) fou, a més d'escriptora, periodista, productora, directora de cinema i guionista de pel·lícules conegudes com Silkwood, Quan en Harry va trobar la Sally i Alguna cosa per recordar.
La primera data de publicació és de 2012, però l'edició en català és a L'Altra Editorial del maig de 2024.
Es tracta d'una història inspirada en els seus matrimonis fracassats però lluny de ser tràgica és contada amb dosis d'humor i enginy que sense deixar d'emocionar-te i endinsar-te en la situació de la protagonista et provoca riures breus i agraïts.
Al llarg de les pàgines, la protagonista, que sí que és autora de llibres de gastronomia un tant especials, va relatant part de la seva vida i determinats personatges o fets la porten a explicar receptes amb què els relaciona. A l'índex del final de la novel·la hi apareixen específicament localitzades. La portada ja suggereix sense saber-ne res que el cor i la cuina aniran lligats
He triat aquesta que l'autora anomena Linguini alla cecca. No he estat capaç de trobar el significat de cecca relacionat amb gastronomia i per això li he posat el nom de Pasta de novel·la. M'ha atret perquè, per un costat, és una la pasta senzilla, sense cremes de carn, de peix o d'ou; per l'altre, perquè, llevat de la pasta, la resta d'ingredients són crus i així i tot no té res a veure amb una ensalada de pasta. Ben al contrari resulta un plat tebi i no fred.
Linguini és un tipus de pasta semblant a les tallarines. Segons la informació que n'he trobat, la recepta es tracta d'un plat propi de la cuina romana. N'he llegit variacions amb formatge mozzarella i amb processos un poc diferents. Jo l'he volguda fer talment com s'explica a la novel·la, encara que, per manca d'alguna indicació, he hagut de sobreentendre qualque detall.
LA RECEPTA
Ingredients:
Tallarines (100 g per ració)
Quatre tomàtigues grosses
Un manat de fulles d'alfabeguera per a cuinar
Un all
Una tassa de te d'oli d'oliva
Sal
Pebre coent (o pebre bo)
Formatge ratllat
Procediment:
Pelam les tomàtigues i els treim les llavors.
En feim trossos petits (com de trempó)
Tallam les fulles d'alfabeguera en trossets (no capolada)
Feim dos o tres trossos de l'all (l'hem de poder localitzar)
Ho posam tot en un bol. Ho salpebram (si no hi posam el pebre coent).
Hi afegim la tassa d'oli i ho remenam.
Ho deixam tapat durant com a mínim una hora.
Si ho féssim el dia abans ho hauríem de deixar a la gelera i deixar-ho a la temperatura ambient una estona abans de fer servir.
Passat el temps, bullim la pasta i, ben escorreguda, quan encara és un poc calenta, la mesclam amb la salsa freda, després de treure'n els trossos d'all.
Al plat cadascú s'hi posa el formatge ratllat que vol.
El resultat és un plat tebi. La pasta s'impregna dels gusts i tot plegat un gust nou que ens ha agradat molt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada