No són albergínies farcides, ni és una coca de trempó. Ni ho pretenen ser. És una combinació de les dues amb l'objectiu de fer un plat d'acompanyament per a carn, peix o ous sense afegir-hi gaire calories més que les de l'oli. La veritat és que quan les hem tastades el primer que ens ha vengut al gust és la coca de trempó.
LA RECEPTA
Ingredients:
Sis albergínies no gaire grosses
Tres o quatre tomàtigues segons la mida
Un pebre verd
Mitja ceba
Oli d'oliva
Sal i pebre
Procediment:
Encenem el forn a 175ºC. Preparam la llauna amb un paper sulfurat.
Netejam les abergínies, n'escapçam el capoll, les xapam i hi fem talls en diagonal a l'interior.
Les col·locam a la llauna i les salpebram lleugerament. Les regam amb un poc d'oli.
Les enfornam durant uns vint minuts fins que veim que la polpa és un poc fluixa.
Mentrestant preparam el trempó com si fos per a una coca, és a dir tot tallat petit. Ho posam dins un colador i, en haver degotat ho trempam amb sal, pebre i oli. Ho deixam reposar fins que les albergínies són a punt.
Quan les treim del forn n'esclafam la polpa amb una forqueta dins la mateixa albergínia.
Les cobrim amb una bona cullerada de trempó i les tornam a enfornar durant uns trenta minuts o fins que ens agradin de cuites. No s'ha de cremar la part de davall.
En treure-les les regam amb un "tirurí" d'oli i tant en podem gaudir de calentes o tebes com de fredes.
Aquesta expressió "tirurí" que m'ha vengut al cap volent dir que ha de ser poquet, m'ha recordat una conversa que s'anava repetint en diverses ocasions a ca nostra amb mon pare i ma mare. Ells sempre la utilitzaven irònicament perquè havien conegut una època de magror econòmica en què s'havia d'estalviar de tot i sobretot d'allò que era més car. Deien que en aquella època es procurava que el setrill tengués un forat molt prim perquè no en caigués gaire oli i així en sortís aquell "tirurí".
Idò actualment, amb la pujada inexplicable del preu de l'oli, que ells mai no s'haurien imaginat, ens veurem obligats a tornar a la moda del "tirurí".
Tornant a les albergínies.
El resultat ens ha satisfet. Segurament les tornarem a fer. Poden ser un plat més contundent afegint-hi olives, tonyina, sardines, anxoves... o qualsevol altre ingredient que seria bo amb un trempó.
Bon estiu!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada