Pàgines

ÍNDEX

dimecres, 17 d’abril del 2024

Llom amb pinya i bacó




Durant una època, quan varen començar a posar-se de moda les barreges de dolç i salat, el feien a moltes cases. Va estar de moda. A casa nostra, ma mare, que ja era aficionada a aquestes combinacions, el va cuinar nombroses vegades. Es va convertir en un plat familiar. No sé per quina raó el vàrem anar oblidant i ara que, casualment, m'ha vengut a la memòria, l'he volgut preparar. Feia tants d'anys que no en fèiem que el meus fills no recordaven haver-ne menjat mai. Ens ha agradat molt a tots i pot ser que el recuperem com a costum de tant en tant.

He pensat d'elaborar-lo amb pinya natural però, com que el suc de la conserva és un ingredient indispensable, ho he descartat.

Precisament la pinya en conserva  pot ser una de les raons que aquest plat passàs de moda. 

La pinya en conserva és un ingredient que associàvem al més o menys  tradicional pijama (pinya i melicotó en almívar, flam, gelat i nata) que abans servien a molts de restaurants.

Actualment ja no és gaire corrent trobar el pijama a les cartes. Ha passat de moda. També ho ha fet la pinya en almívar. Entre altres coses tenim més a l'abast la pinya natural. Abans només era possible menjar-ne per Nadal. Ara en tenim tot l'any. 

Record que en aquells moments especificàvem amb el terme tropical, la pinya fresca i natural, i anomenàvem  pinya en almívar la que trobàvem  en conserva. 

No hi ha dubte que com a fruita és molt millor la tropical fresca, però així i tot, el gust de la pinya en conserva (amb sucre o sense) és diferent i, a mi, per a segons quin tipus de preparació, encara m'agrada.


Ingredients:

Un tros de llom  d'uns 650 grams

Un pot gros de pinya en conserva amb el seu suc 

Unes deu tallades de bacó fumat

Una copa de rom negre

Una copa de Porto (o un vi similar un poc dolç)

Sal i pebre

Oli d'oliva


Procediment:

Començam fent talls prims de llom sense arribar a la part de baix. En el nostre cas, com que teníem el llom congelat hem fet els talls quan encara no estava descongelat del tot i així els hem pogut fer més prims.  Si compram el llom amb aquesta intenció ja el podem dur tallat de la carnisseria.

Salpebram per dins i per fora tota la peça de carn.

Preparam el bacó. Xapam les tallades i en treim algun tros amb excés de greix.

Treim les rodanxes de pinya i en reservam el suc. Les tallam per la meitat  i encara en xapam les necessàries si les trobam massa gruixades, com en aquesta ocasió. Així es poden col·locar millor dins la carn.

De la resta de tallades en feim trossos més petits.

Encenem el forn a 280º C amb aire i posam el llom dins una rostidora. 

Dins cada xap del llom posam una tallada de bacó i una tallada de pinya. En acabar fixam els caps amb dues punxes o escuradents perquè no s'obri.


Mesclam el suc de la pinya amb un poc de sal, pebre, un raig d'oli i una copeta de ron. Com que el suc no era almívar hi hem afegit la copa d'oporto que li ha aportant un poc de dolçor. En el cas que fos pinya en almívar no seria necessari. 



Abocam la mescla líquida damunt la carn i hi col·locam els trossos de pinya restants.



Ho enfornam durant uns trenta minuts. Augmentam la temperatura a 200 durant cinc minuts més.


Si trobam que els trossos de pinya no són prou cuits, en treim el llom i els deixam amb el suc una estona més al forn perquè  s'acabin de confitar. Tapam la carn amb paper de plata per conservar-la calenta.


Podem acompanyar el plat amb qualsevol ensalada perquè resulti una àpat lleuger però amb puré de patata és molt bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada