Pàgines

ÍNDEX

diumenge, 4 de març del 2018

Article de Jaume Fàbrega: Trufes, tòfones

Recepta: Pasta amb esclata-sangs, ous i tòfona fresca



* TRUFES, TÒFONES

JAUME FÀBREGA

14 de desembre de 2009

(Fragment)

Nadal és temps de tòfones i de trufes…Una paraula sinònima, però per a la qual, com veureu, proposem usos diferents. En ambdos casos, dos productes sensuals i fins i tot afrodisíacs, si tenin en coompte la seva composició. Per celebrar l´amor, l´amistat o, simplement, el plaer de menjar.
TRUFES, TÒFONES, TURMES, TÒFERES
Tots aquests noms pera un mateix amor: del nom ara més emrpat, tòfones, al medieval de tòferes- que fa servir per primer cop a Europa, el gran cuiner català Mestre Robert, el cuiner reial de la cort de Nàpols, al més refinada del seu temps, el Ferran Adrià del segle XV-.

A Centelles (Osona), la capital 
catalana de la tòfona, s’ hi celebra, fins el diumenge dia 20 de desembre, la

Fira de la tòfona, que és la de referència del sud d‘ Europa i la Mediterrània, 
ja que la de Sarlat, en terres occitanes del Perigord, se situa al nord. En la

Jornada tècnica hi vàrem participar, conjuntament, Fermí Puig (Michelin; Drolma, Petit Comitè) i un servidor, amb una 
conferència a dues bandes. Per a mi fou una autèntica delícia compartir espai i 

temps amb aquest admirable mestre de al cuina, el nostre cuiner de referència que 
manté l’ amor a la cuina del país i els seus productes.
Certament, podríem dir, sense 
exagerar, que la tòfona és un dels ingredients culinaris de més antic prestigi 

de tota la història de la Humanitat: i alhora un producte típicament de la 
terra.

(...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada