* TRUFES, TÒFONES
JAUME FÀBREGA
14 de desembre de 2009
(Fragment)
Nadal és temps de tòfones i de trufes…Una paraula
sinònima, però per a la qual, com veureu, proposem usos diferents.
En ambdos casos, dos productes sensuals i fins i tot afrodisíacs, si
tenin en coompte la seva composició. Per celebrar l´amor, l´amistat
o, simplement, el plaer de menjar.
TRUFES, TÒFONES, TURMES, TÒFERES
Tots aquests noms pera un
mateix amor: del nom ara més emrpat, tòfones, al medieval de
tòferes- que fa servir per primer cop a Europa, el gran cuiner
català Mestre Robert, el
cuiner reial de la cort de Nàpols, al més refinada del
seu temps,
el Ferran Adrià del
segle XV-.
A Centelles (Osona), la
capital
catalana de la tòfona, s’ hi celebra, fins el diumenge
dia 20 de desembre, la
Fira de la tòfona, que és la de
referència del sud d‘ Europa i la Mediterrània,
ja que la de
Sarlat, en terres occitanes del Perigord, se situa al nord. En
la
Jornada tècnica hi vàrem participar, conjuntament, Fermí
Puig (Michelin; Drolma, Petit
Comitè) i un servidor, amb una
conferència a dues bandes. Per a
mi fou una autèntica delícia compartir espai i
temps amb aquest
admirable mestre de al cuina, el nostre cuiner de referència
que
manté l’ amor a la cuina del país i els seus productes.
Certament, podríem dir, sense
exagerar, que la
tòfona és un dels ingredients culinaris de més antic prestigi
de
tota la història de la Humanitat: i alhora un producte típicament
de la
terra.
(...)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada