Enllaços:
Una coca de temporada, d'aquelles que agraden més com més gran et fas. Actualment, no sé si sempre ha estat així, als forns i a les pastisseries ofereixen més ensaïmades que no coques.
Record que, de petita, a ca nostra feien una coca que jo en deia coca de codonyat. No tenia sobrassada perquè no ens hi agradava. I la record molt suau, amb el codonyat un poc endinsat i molt bona.
Als primers i variats intents, amb diferents receptes (amb farina de força, amb farina fluixa, amb molta patata, amb menys patata, sense patata, amb diferents quantitats de farina i de sucre...) trobàvem la coca o massa espessa, o massa seca, o massa separada de les tallades...
Finalment hem decidit la combinació que s'ajusta més al nostre gust.
Només n'he fet mitja recepta, encara que les quantitats que hi apareixen són les de la coca sencera per a vuit persones.
Ingredients:
110 g de saïm
375 g de farina de força
375 g de farina de força
200 g de sucre
180 g de patata bullida
180 g de patata bullida
Tres ous grossos
50 g de llet
30 g de llevat fresc
Un poc més de sucre per posar al damunt
Uns quinze trossos petits de codonyat
Uns quinze trossos petits de sobrassada o llangonissa
Procediment:
Aquesta coca s'elabora en dos moments un poc distanciats. Es fa la pasta que ha de tovar i després s'acaba de compondre i es cou.
Podem començar-la el vespre abans i al matí coure-la. Si és a l'estiu deuen bastar unes hores a causa de la temperatura.
Començam mesclant amb la trituradora el saïm un poc fluix amb la patata esclafada, que pot ser calenta.
La pastada posterior la feim amb la pujadora elèctrica amb les varetes de pastar.
Posam la mescla en un bol i hi afegim el sucre i els ous sencers.
La pastada posterior la feim amb la pujadora elèctrica amb les varetes de pastar.
Posam la mescla en un bol i hi afegim el sucre i els ous sencers.
La pasta que en resulta és fluixa i no requereix les mans. No en podem fer una bolla com en altres pastes més seques, però és així que la volem.
La deixam tovar.
Ho podem fer de dues maneres:
- En dues hores dins el forn a 50ºC.
- En tota una nit tapada amb un drap a temperatura ambient.
Ho podem fer de dues maneres:
- En dues hores dins el forn a 50ºC.
- En tota una nit tapada amb un drap a temperatura ambient.
Al matí següent, o després de dues hores, la repastam.
Preparam el codonyat i la sobrassada en trossets petits. Ho preferim perquè així en trobam a cada mossegada i no queden trossos de coca sense.
Col·locam la pasta en un motlle de base ampla folrat de paper de forn. És millor que no surti molt alta.
Hi col·locam part de les tallades.
Feim pressió amb els dits damunt cada tallada perquè s'endinsi un poc dins la coca. Esperam una hora més al forn a 50 graus que torni a tovar. Les tallades s'enfonyaran un poc.
Augmentam el forn a 160º, amb ventilador.
Acabam de compondre-hi la resta de tallades. L'ensucram un poc i l'enfornam
Preparam el codonyat i la sobrassada en trossets petits. Ho preferim perquè així en trobam a cada mossegada i no queden trossos de coca sense.
Col·locam la pasta en un motlle de base ampla folrat de paper de forn. És millor que no surti molt alta.
Hi col·locam part de les tallades.
Feim pressió amb els dits damunt cada tallada perquè s'endinsi un poc dins la coca. Esperam una hora més al forn a 50 graus que torni a tovar. Les tallades s'enfonyaran un poc.
Amb mitja hora és cuita.
En ser cuita, no massa, la treim, la tornam a ensucrar un poc encara calenta. No té cap problema de desemmotllar.
Han de passar unes hores per menjar-ne.
Ha estat bona, diferent de les altres coques i humida perquè tenia tallades a l'interior.
Ha estat bona, diferent de les altres coques i humida perquè tenia tallades a l'interior.
No cal dir que a començament d'estiu, en temps d'albercocs, a més de l'altra coca d'albercoc del blog, sense tovar i sense patata, feim aquesta mateixa recepta canviant-ne les tallades - codonyat i sobrassada- per albercocs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada