Pàgines

ÍNDEX

diumenge, 18 de febrer del 2018

Bacallà a la crema (PC)



El bacallà, abans un menjar de quaresma, ara un luxe de tot l'any.
I per encetar aquesta època de quaresma, pel que fa a la gastronomia, una recepta de bacallà.
Aquesta preparació és una de les que he pogut consultar d'uns quaderns, escrits a mà i difícils de desxifrar, de la família Massutí-Sureda. En qualque cas l'ampliació que en permet una foto n'ha facilitat la comprensió.

La procedència de les receptes que s'hi troben és diversa. N'hi ha, barrejades, de Can Sureda, altres de Can Massutí i altres d'un llibret antic Art de cuina, escrit a mà i en un català d'un altre temps.


Em fa il·lusió elaborar-ne algunes però les hauré d'adaptar als ingredients actuals i als nostres gusts.
Començaré amb aquesta, que a més compta amb poques calories.

BACALLÀ A LA CREMA



Ingredients:

Uns 600 g de llom de bacallà dessalat- tres talls de 200g (9p)
Un all
Un manat de ceba tendra
250ml de llet descremada (1'5p)
Una cullerada de farina (1p)
Una cullerada i mitja de pa ratllat (1'5p)
Una cullerada de julivert capolat
Sal i pebre bo
Tres culleradetes d'oli d'oliva (3p)
Una nou de mantega (uns 10 g) (2p)

Total tres racions: 18p (6 punts per ració)





Procediment:

Bullim el bacallà. Amb tres minuts  serà suficient. El treim, en llevam la pell  i el reservam. 



Mentrestant capolam l'all i la ceba tendra i els sofregim  en una  cassola que cogui amb poc oli i que pugui anar al forn. Ho salpebram amb compte .



Hi afegim la llet i la cullerada de farina tamisada. Ho remenam i ho deixam coure a foc fluix fins que s'espesseeix un poc.



Tot seguit hi col·locam el peix i hi escampam, per damunt, el julivert barrejat amb el pa ratllat i un poc de pebre bo.




Ho feim coure un minut plegat i apagam el foc.
Encenem el forn a 180º o ja li tenim d'abans.



Posam la mantega repartida damunt cada tallada de bacallà i, en ser el forn calent, ho gratinam pocs minuts. No s'ha d'assecar del tot la salsa o crema que dóna nom a la recepta.



Segons les indicacions no és necessari acabar la recepta al forn. Crec que deu dependre de si volem el plat més cremós o més sec. Jo he preferit el forn.



Qualsevol acompanyament o simplement un poc de pa serveix per a aquest bacallà però en el nostre cas hi hem menjat una patata bullida.

1 comentari: