Pàgines

ÍNDEX

diumenge, 12 de juny del 2016

Sobre el tàrtar

*Tàrtar

El terme tàrtar és, abans d'una recepta, un nom o un adjectiu  pertanyent a:
(DIEC)
Individu d’un poble de l’Àsia central.  
Individu dels pobles turcomongòlics desplaçats a Europa des del segle XIII. 
Poble musulmà dels sotmesos a Rússia, llevat del poble otomà.
Natural de Tartària o Tatària.
Relatiu o pertanyent a Tartària o Tatària o als tàrtars.
Llengua altaica parlada pels tàrtars. 

És amb l'adjectiu que està relacionat el tàrtar gastronòmic.
El mot és considerat correcte pel TERMCAT, n'inicia la llista de variants amb el Bistec tàrtar.

Hi ha diferents teories sobre el camí que ha fet aquesta paraula.

Imatge d'Internet
La més popular la relaciona amb els genets tàrtars, de la Mongòlia, que portaven la carn davall la sella del cavall per tal d'afluixar-la, tot i que hi ha qui diu que es devia fer malbé i per tant era per altres motius.

La primera referència escrita d'aquesta preparació es troba al Llibre de viatges de Marco Polo(1254-1324) i es refereix la manera com es consumia la carn crua en algun lloc de la Xina.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada