*Tempura
El mot tempura apareix al DIEC amb el significat de Temps tempestuós.
La definició gastronòmica la trobam al diccionari terminològic (TERMCAT):
Plat de la cuina japonesa elaborat amb trossos de peix, marisc i verdures, arrebossats i fregits, que es mengen acompanyats de nap ratllat i d'una salsa calenta feta amb shoyu i mirin.
Plat de la cuina japonesa elaborat amb trossos de peix, marisc i verdures, arrebossats i fregits, que es mengen acompanyats de nap ratllat i d'una salsa calenta feta amb shoyu i mirin.
La procedència més o menys precisa l'ofereix Viquipèdia:
"L'origen de la paraula tempura és llatí.
Els missioners jesuïtes
espanyols i portuguesos, particularment actius a la prefectura
de Nagasaki durant els segles XVI
i XVII, varen
introduir el costum de prendre peixos i verdura en els temps de
penitència, que no eren només la "quaresma",
sinó també uns dies més de l'any, anomenats en llatí quattuor
tempora (en català: quatre témpores). Malgrat
l'expulsió dels missioners i de tots els estrangers del Japó, en va
persistir el costum i la denominació. No obstant això alguns xefs
japonesos situen l'origen de la tempura a l'arribada de Marco
Polo a la Xina.
Segons aquesta opinió (avui difícilment verificable) fins llavors
els aliments fregits (no saltats) no eren freqüents dins la cuina
xinesa ni nipona perquè l'oli comestible era molt costós, la
preparació de fregits ràpids gràcies a l'ús de determinats
aliments i talls va facilitar l'origen del conjunt de plats avui
conegut com a tempura."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada