Pàgines

ÍNDEX

diumenge, 12 de juny del 2016

Tempura


*Tempura

El mot tempura  apareix al DIEC amb el significat de Temps tempestuós.

La definició gastronòmica la trobam al diccionari terminològic (TERMCAT):
Plat de la cuina japonesa elaborat amb trossos de peix, marisc i verdures, arrebossats i fregits, que es mengen acompanyats de nap ratllat i d'una salsa calenta feta amb shoyu i mirin.

La procedència  més o menys precisa l'ofereix  Viquipèdia: 
"L'origen de la paraula tempura és llatí. Els missioners jesuïtes espanyols i portuguesos, particularment actius a la prefectura de Nagasaki durant els segles XVI i XVII, varen introduir el costum de prendre peixos i verdura en els temps de penitència, que no eren només la "quaresma", sinó també uns dies més de l'any, anomenats en llatí quattuor tempora (en català: quatre témpores). Malgrat l'expulsió dels missioners i de tots els estrangers del Japó, en va persistir el costum i la denominació. No obstant això alguns xefs japonesos situen l'origen de la tempura a l'arribada de Marco Polo a la Xina. Segons aquesta opinió (avui difícilment verificable) fins llavors els aliments fregits (no saltats) no eren freqüents dins la cuina xinesa ni nipona perquè l'oli comestible era molt costós, la preparació de fregits ràpids gràcies a l'ús de determinats aliments i talls va facilitar l'origen del conjunt de plats avui conegut com a tempura."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada