(Receptes: Coca magdalena amb taronja I i Coca magdalena amb taronja II)
* Variants
La recepta coincideix, amb poques variants, amb diferents noms en tot el territori català. En segueixen alguns exemples:
* El nom de magdalena podria provenir d'una pastissera o d'una cuinera francesa del segle XVIII anomenada Madeleine Paulmier. Lluís XV de França hauria pogut batejar el pastís amb aquest nom.
La recepta coincideix, amb poques variants, amb diferents noms en tot el territori català. En segueixen alguns exemples:
Coca magdalena ( A Mallorca)
Coca de quarto o quartos ( A Mallorca) Peça de pastisseria fina, feta de pols de midó, ous i sucre, emmotllada en forma rectangular, de devers 8 cm. de llarg per 4 d'ample i 3 d'alt, i que es menja principalment amb xocolata o amb gelat
Pa de pessic ( A Catalunya) o Pa d'en Pou (A Mallorca) És un tipus de coca de pasta fina, lleugera i esponjosa, feta de farina, ous, sucre i de vegades llevat. Moltes vegades es perfuma amb ratlladura de llimona o de taronja i de vegades amb una mica de canyella o d'algun licor.
Genovesa (A Catalunya) S'anomena així quan la coca només conté ous, sucre i farina.
Bescuit o Coca de Llanda (A València) Es fa de farina, ous i sucre i de vegades amb suc de taronja, fruits secs... Llanda significa planxa de metall.
És curiosa la definició de l'Alcover- Moll del pastís dit magdalena: "Coqueta plana, de forma oblonga (vol dir més llarga que ampla) o rodona, feta de farina, ou, sucre i oli, que es fa casolanament per celebrar certes festes importants i per alimentar els convalescents".
Encara que es refereix als dolços anomenats magdalenes, la descripció dels components és més o menys semblant.
Encara que es refereix als dolços anomenats magdalenes, la descripció dels components és més o menys semblant.
Imatge d'internet |
Coca de quarto o quartos ( A Mallorca) Peça de pastisseria fina, feta de pols de midó, ous i sucre, emmotllada en forma rectangular, de devers 8 cm. de llarg per 4 d'ample i 3 d'alt, i que es menja principalment amb xocolata o amb gelat
![]() |
Imatge d'internet |
Pa de pessic ( A Catalunya) o Pa d'en Pou (A Mallorca) És un tipus de coca de pasta fina, lleugera i esponjosa, feta de farina, ous, sucre i de vegades llevat. Moltes vegades es perfuma amb ratlladura de llimona o de taronja i de vegades amb una mica de canyella o d'algun licor.
Genovesa (A Catalunya) S'anomena així quan la coca només conté ous, sucre i farina.
Bescuit o Coca de Llanda (A València) Es fa de farina, ous i sucre i de vegades amb suc de taronja, fruits secs... Llanda significa planxa de metall.
Segons la nostra experiència en un establiment de producció pròpia dels més tradicionals de València, Orxateria Daniel, la coca de llanda és elaborada amb bessó d'ametla. I el gust i la textura ens han recordat gairebé exactament el gató mallorquí que a Felanitx és, o era, conegut amb el nom de pa moixó.
Respecte al nom de bescuit i sense tenir res a veure amb el tema de l'entrada, la forma valenciana em fa pensar que a Mallorca, o a Felanitx almenys, utilitzam la forma bescuit per anomenar unes dolses gruixades molt cruixents, fetes de forn.
Imatge d'Internet |
La paraula dolsa només la conec associada al bescuit. I en parlar de bescuit em venen dos records: un d'especialment olorós del bescuit amb llet formatjada d'ovella que de nina tenia ocasió de menjar quan una amiga de mon pare i de ma mare ens ens duia acabada de munyir; l'altre del bescuit amb suc de taronges acabades de sucar per berenar, que trobam esmentat en una altra entrada del blog.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada