Pàgines

ÍNDEX

dimecres, 18 de maig del 2016

Sobre les faves

(Recepta: Fava parada)

 *Rondalla mallorquina
No cal presentació per a la rondalla tan contada i coneguda






*Gloses 

Al volum tercer del Cançoner popular de Mallorca de Rafel Ginard, trobam una pàgina sencera de gloses recollides a diferents pobles, sobre el fet de menjar faves, la qual cosa demostra la tradició del plat i maneres antigues de cuinar-ne i  contrasta amb el consum actual, més bé reduït.
Aquí en quedaran recollides algunes:

En vint dies vaig menjar 
seixanta vegades faves;
es dematí, de trempades;
es migdia, de cuinades;
i es vespre de recaufades:
això era per mudar.  (Binissalem)

Es dia que em vaig casar
vaig fer faves escaldines.
Com les vaig voler trempar,
s'oli va ser a s'olivar
sa sal en es coconar
i es vinagre a ses vinyes. ( Els Llombards)

Ses al·lotes de sa Plaça
no saben cuinar llegum:
en cuinar fava parada
hi posen s'oli des llum.  (Selva)


No puc obviar, tampoc en aquest cas,  en parlar de gloses i més en parlar de faves, les recollides al llibre Sexe i cultura a Mallorca: el cançoner, de Gabriel Janer Manila, que complementa el treball del Pare Ginard i que com és lògic pel títol, no parlen de menjar. 

Una petita mostra:
 

Jo cada vespre hi anava,
excuses de festejar,
però tenia sa mare
que no n'era de vetlar.
Jo li tocava ses mames;
ella em tocava sa fava;
quan n'estava enravenada,
llavò me'n via d'anar.  (Petra)  


¿Me voldries fer un favor
que tenc sa fava escaldada?
Pega-m'hi una rabejada
amb un poc d'aigo i sabó.  (Sa Pobla)

     

  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada