*Rondalla mallorquina
No cal presentació per a la rondalla tan contada i coneguda
*Gloses
Al volum tercer del Cançoner popular de Mallorca de Rafel Ginard, trobam una pàgina sencera de gloses recollides a diferents pobles, sobre el fet de menjar faves, la qual cosa demostra la tradició del plat i maneres antigues de cuinar-ne i contrasta amb el consum actual, més bé reduït.
Aquí en quedaran recollides algunes:
En vint dies vaig menjar
seixanta vegades faves;
es dematí, de trempades;
es migdia, de cuinades;
i es vespre de recaufades:
això era per mudar. (Binissalem)
Es dia que em vaig casar
vaig fer faves escaldines.
Com les vaig voler trempar,
s'oli va ser a s'olivar
sa sal en es coconar
i es vinagre a ses vinyes. ( Els Llombards)
Ses al·lotes de sa Plaça
no saben cuinar llegum:
en cuinar fava parada
hi posen s'oli des llum. (Selva)
No puc obviar, tampoc en aquest cas, en parlar de gloses i més en parlar de faves, les recollides al llibre Sexe i cultura a Mallorca: el cançoner, de Gabriel Janer Manila, que complementa el treball del Pare Ginard i que com és lògic pel títol, no parlen de menjar.
Una petita mostra:
Jo cada vespre hi anava,
excuses de festejar,
però tenia sa mare
que no n'era de vetlar.
Jo li tocava ses mames;
ella em tocava sa fava;
quan n'estava enravenada,
llavò me'n via d'anar. (Petra)
¿Me voldries fer un favor
que tenc sa fava escaldada?
Pega-m'hi una rabejada
amb un poc d'aigo i sabó. (Sa Pobla)
No puc obviar, tampoc en aquest cas, en parlar de gloses i més en parlar de faves, les recollides al llibre Sexe i cultura a Mallorca: el cançoner, de Gabriel Janer Manila, que complementa el treball del Pare Ginard i que com és lògic pel títol, no parlen de menjar.
Una petita mostra:

Jo cada vespre hi anava,
excuses de festejar,
però tenia sa mare
que no n'era de vetlar.
Jo li tocava ses mames;
ella em tocava sa fava;
quan n'estava enravenada,
llavò me'n via d'anar. (Petra)
¿Me voldries fer un favor
que tenc sa fava escaldada?
Pega-m'hi una rabejada
amb un poc d'aigo i sabó. (Sa Pobla)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada