Tant la ruca com el canonge són fulles utilitzades per a les ensalades modernes i per tant des de fa relativament poc. Són vegetals que els nostres pares no coneixien o que no havien utilitzat mai a les seves receptes de tota la vida. Així i tot podem trobar-les utilitzades en temps més antic.
![]() |
Herba dels canonges (Imatge d'Internet) |
*Els canonges (Valerianella
locusta)
Encara que es coneixen amb aquest mot, el seu nom és Herba del canonges. Fa referència al fet que antigament es cultivava als horts del monestirs. Originària d'Europa i coneguda des de fa segles, era cultivada com a
enciam d'hivern fins que va decaure el seu ús entre els segles XVIII i
XIX a causa de l'aparició de varietats d'enciam adaptades a l'hivern.
![]() |
Ruca (Imatge d'Internet) |
*La ruca (Eruca
sativa)
És una herba un poc picant que es
fa en camps de cereal i a les voreres de camins. Ha estat emprada en
medicina popular i, en altres temps, cultivada per menjar-la amanida
o utilitzar-la com a condiment.
Ambdues han esdevingut molt presents a les nostres ensalades, per la novetat, per la facilitat que suposa trobar-les en bosses a punt de consumir i perquè els restaurants les han introduïdes a les seves elaboracions, sobretot la ruca en plats italians.
A títol de record personal, he pensat, mentre deia això, que mon pare que va ser a temps a tastar alguna d'aquestes modernitats, i com que no s'autocensurava mai cap comentari, davant un plat com aquest deia: "Això és herba de cunill!"
A títol de record personal, he pensat, mentre deia això, que mon pare que va ser a temps a tastar alguna d'aquestes modernitats, i com que no s'autocensurava mai cap comentari, davant un plat com aquest deia: "Això és herba de cunill!"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada