No som gaire aficionada a la gastronomia - que ara està de moda -asiàtica, marroquina, sud americana o d'altres llocs on les espècies i alguns condiments no m'atreuen gens.
I en canvi el cuscús m'agrada molt quan s'adapta a la nostra manera de menjar.
N'havia menjat i cuinat molt excepcionalment però darrerament l'hem anat incorporant com a complement d'altres menjars i com a plat principal.
CURIOSITATS I LLENGUA
Molta gent ja coneix el cuscús. Per a mi, però, ha estat fins ara una menja bastant desconeguda. No em ve malament un poc d'informació.
El cuscús és un plat d'origen amazic a partir de sèmola de blat.
El nom deriva de l'amazic keskes que es refereix al recipient on es prepara el plat. Talment com passa a la nostra cuina quan parlam de cassola, greixonera...
![]() |
Cuscussera. Imatge d'internet. |
El nom d'aquesta recepta es pronuncia de moltes maneres a altres llocs com Marroc, Algèria, Egipte encara que tots són noms provinents del mateix amazic.
Curiosament existeix a Menorca una variació del cuscús original que es fa amb pa ratllat en lloc de sèmola, a més d'altres ingredients dolços. Es menja per Nadal i rep el nom de cuscussó. (DCVB)
En podeu trobar la recepta a la pàgina Recetas mallorquinas, pitjant en aquest enllaç
https://www.recetasmallorquinas.es/2019/09/cuscusso.html
LA RECEPTA
Hem aprofitat les verdures que tenim més a l'abast en aquesta època.
Ingredients:
Dos porros
Mig pebre vermell
Una albergínia
Un carabassó
Un pastanagó
Una tomàtiga
Una bona grapada de panses
Quatre ous(un per cap)
Oli d'oliva
Sal i pebre
Alfabeguera i orenga
Dos tassons de cuscús
Dos tassons d'aigua
Procediment:
En primer lloc rentam i pelam el pastanagó, l'albergínia, el carabassó i la tomàtiga.
En feim trossets petits juntament amb els porros i el pebre. No ha de ser capolat.
En un wok o pella adequada posam un poc d'oli i anam saltejant per aquest ordre i sense gaire temps entre i entre: el porro, el pebre, l'albergínia, el pastanagó, el carabassó, la tomàtiga i les panses. No ha de ser massa cuit. Ho salpebram i hi posam les herbes al nostre gust. Poden ser unes altres.
Mentrestant feim una o dues truites amb els quatre ous. Tanmateix acabaran sent trossejades.
Preparam el cuscús seguint les instruccions de la capsa.
Encalentim l'aigua fins que bull i apagam el foc. Hi incorporam la sèmola i un raig d'oli. La remenam i la tapam. Esperam cinc minuts i la tornam remenar amb una forqueta perquè es desfacin els grums.
Incorporam el cuscús al wok juntament amb els trossos de truita. Ho remenam, ho tastam per si hi hem d'afegir sal i ja ho podem servir.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada