Les festes de Nadal propicien les trobades i gresques familiars i d'amics sempre agraïdes i també són l'excusa per cuinar i tastar receptes especials d'aquests temps. El darrer Nadal ja queda un poc enfora, Sant Antoni i els darrers dies l'han desplaçat, però dues receptes que no coneixíem - un llom farcit de formatge i codonyat, el dia de la segona festa, i un paté de formatge i salmó, el dia dels Reis- han restat presents i val la pena deixar-les fixades en el blog perquè ens varen agradar molt i per si les volem repetir.
Del paté ens en cuidarem en una altra entrada.
En Pere i na Lluïsa ens varen cuinar un llom molt gustós i adequat a les celebracions amb molts de comensals.
N'hem volgut fer una versió per a pocs comensals i amb alguna variant causada per la improvisació.
LA RECEPTA
Ingredients:
Un filet de porc grosset
100 g de formatge tipus manchego
100 g de codonyat
2 alls xapats
Un parell de fulles de sàlvia (o d'herba sana)
Sal
Pebre
150 ml de vi negre
150 ml de conyac
150 ml de vi de Porto
Un bon raig d'oli d'oliva
Una culleradeta de mostassa
Un poc de mantega
Procediment:
Si no ho tenim fet de la carnisseria, tallam per llarg el filet sense arribar a xapar-lo, deixant una part més gruixada que l'altra perquè el tornarem tallar igual fins que ens quedi una planxa grossa i prima de carn.
La salpebram i la reservam.
Feim trossos prims i plans del formatge i del codonyat.
Talluscam les fulles de sàlvia.
Col·locam el formatge damunt la carn deixant els costats buits; hi afegim el codonyat i hi escampam la sàlvia.
Enrotllam el filet fins a fer-ne un cilindre. El col·locam en una xarxa o el fermam.
Podem tenir aquesta feina feta unes hores o un dia abans, si ens convé.
Encenem el forn a 180ºC, amb foc a dalt i a baix i amb aire.
Col·locam la carn i els alls dins una rostidora. Ho regam amb el vins, la mostassa i un bon raig d'oli.
L'enfornam durant uns trenta minuts. Cada deu minuts el giram. No ha de ser massa sec.
En treure la carn, la deixam reposar un poc abans de fer-ne talls.
Mentrestant en un perol al foc reduïm, si és necessari, el suc del rostit, sense els alls, amb un poc de mantega.
Quan tenim els talls de carn fets, els regam amb el suc.
L'acompanyament pot ser el que vulguem, patates fregides, bullides, en puré o una bona ensalada.
Aquest plat pot servir per a un bufet fred. Quan la carn és freda se'n poden fer talls més prims i són bons sense encalentir.
Hem tornat passar molt de gust.
Sobre els codonys: Literatura (Carner i Bauçà)
https://blogxocolatera.blogspot.com/2016/11/els-codonys-tardorals-poema.html?q=codony
Din fe que és un plat gustós i bo de fer. Gràcies Aina per donar-ho a conèixer
ResponElimina