La gastronomia felanitxera, ben rica amb molts d'aspectes i situacions no té, o jo no en conec, cap recepta pròpia del dia o dels voltants de Sant Antoni, més enllà de les carns i embotits de matances torrats als foguerons.
Llegesc en alguns llocs sobre la Coca de Sant Antoni, una espècie de coca de tallades sense fruita, només amb sobrassada; sobretot coneixem i hem tastat qualque vegada l'espinagada de Sa Pobla i dels pobles dels voltants. Ara s'ha fet tan popular que fins i tot alguns dels nostres forns en solen fer en aquestes dates.
La primera vegada que en vaig menjar va ser a l'època d'estudiant que vaig passar uns dies a Pollença a casa d'una amiga i, a més de gaudir de la revetlla, dels foguerons de sant Antoni i del pi, des de Ternelles a la Plaça Vella, vaig menjar un bon tros d'espinagada feta per la seva padrina que va ser boníssima. Sempre l'he recordada.
Avui quan he llegit el diari arabalears, m'he trobat amb un article interessant que pretenia animar els cuiners i cuineres: Quatre receptes d'espinagades per celebrar Sant Antoni . Una de les receptes és feta amb gató (moixó a Felanitx)i l'objectiu s'ha aconseguit a ca nostra perquè m'he decidit a a fer-ne una, amb qualque variació lleu. Així participam d'aquesta festa que d'altra manera ens passa ben desapercebuda. A Felanitx es fan foguerons a tots els nuclis però quan cau bé i mai el mateix dia.
Per altra banda anava endarrer d'acabar d'estrenar una màquina pastadora i pujadora que els reis m'han duit enguany. L'altre dia va ser amb una coca dolça, magdalena amb taronja, un dels millors plats dolços al nostre gust; avui ha tocat estrenar un altre accessori per a coques salades.
En aquesta ocasió i per aprendre'n l'hem volguda fer petita, només com a aperitiu del dinar.
LA RECEPTA
Ingredients:
Per a la pasta
225 g de farina fluixa
100 ml d'aigua
50 ml d'oli d'oliva
Una ditada de sal
Per al farcit
Un moixó gros (uns 200 g sense espina)
200 g d'espinacs
200 g de bledes (*)
2 cebes tendres
2 alls
Un manadet de julivert
Pebre bord (tap de cortí)
Pebre
Sal
Un poc d'oli
(* Em fa ganes explicar que aquestes bledes són de la nostra jardinera. És la primera vegada que en sembram i en collim)
![]() |
Enmig, les bledes, després de la collida |
Procediment:
Començam per preparar el moixó. És l'única feina un poc complicada. No ens agrada trobar l'espina i la hi treim. Ja ho feim així en fer panades o coques de verdura amb aquest peix.
Trossejam el peix i el posam en un bol on després ho tremparem tot.
Continuam rentant i trossejant tots els altres ingredients.
En tenir-los plegats els salpebram, hi posam el pebre bord i un raig d'oli. Tractant-se d'una espinagada hem d'exagerar la quantitat de pebre bo, sempre segons el nostre gust.
Mentrestant preparam la pasta.
Reunim els ingredients, oli, aigua, farina i sal dins el tassó de la màquina. Amb l'accessori corresponent començam a pastar a velocitat mínima uns minuts. El darrer minut amb una velocitat lleugerament major.
Ja ho tenim tot preparat per compondre l'espinagada. Encenem el forn a 180º amb ventilador.
Amb les mans espremem un poc el farciment a fi que amolli l'aigua de les verdures. També ho hauríem pogut posar dins un colador i hauria estat més fàcil.
Damunt una palangana i paper de forn escampam la pasta el doble de la mida que la volem fer.
Hi repartim el farciment, al centre, i doblegam tots els costats fins que queda ben tapada.
Amb un punxó feim foradets a la pasta perquè pugui sortir el vapor.
L'enfornam durant uns 40 minuts més o menys a la part mitjana del forn.
En treure-la convé que la deixem refredar.
Hem de dir que ha resultat molt bona. Si en tornam fer, repetirem la mateixa recepta.
Visca Sant Antoni! I molts d'anys a tothom que fa festa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada