Pàgines

ÍNDEX

dilluns, 2 d’abril del 2018

Article d'Andreu Manresa sobre la freixura


* Frit, freixura, frita, mosàic de menudències

Andreu Manresa

Ull de peix/ El País/ 5 de novembre de 2016

Podeu llegir l'article sencer  a:

(Fragment)

(...)

"La menjua de la freixura era originàriament de xot/me/anyell/be, i excepcional, per allò de les fites dels sacrificis de la litúrgia gastronòmica, sols pel dia de la Pasqua, per l’anyell sacrificat. Després de l’Encontrada, la resurrecció, acaba la Quaresma i l’abstinència era l’apoteosi de la carn. L’anyell de Déu, l’anyell dels sacrificis. La freixura (el frit de pasco) té fins i tot un pasdoble a un poble, Felanitx, que sona tot just acaba la processó religiosa i duu el personal a multitudinaris berenars, matinals, autòctons, en el mode illenc.
Ara la cita amb el frit/freixura gairebé és comuna, habitual perquè el consum de carn no és excepcional als menús quotidians ni convocatòries culinàries, com ho marcaven les necessitats. En general el frit també sol ser de porcella/porc, segurament amb una tendència de majories i amb una caterva de versions i interpretacions de frits vinculats a la matança: frit de fetge i xulla, frit petit, frit gros, frit de sang (una altra cosa excepcional)".
(...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada