*Els fideus
Xavier Grasset
(1 setembre 2012 El PUNT AVUI)
http://arrel2.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/572220-els-fideus.html
http://arrel2.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/572220-els-fideus.html
(Fragment)
Quan les caixes eren caixes, i el món era món, regalaven calendaris i discos. Començava l'any i passaves per la sucursal a recollir el pas dels dies estampat a la paret. Arribava Sant Jordi i et regalaven el disc de la Motta, o la història de Soldevila. El meu full de calendari favorit d'aquella època és el d'un que va distribuir Caixa Tarragona, fet amb fotografies de plats i receptes. Fotografies de peixos lluents i viandes, picades i suquets, tomàquets i pebrots. Una mena de La teca il·lustrada de distribució mensual que volia rescatar la cuina del país en reconstrucció. La recepta que em va atrapar és la d'un full que em feia pujar a bord d'una barca de pescadors: el rossejat de fideus...
* LA FIDEUÀ NO ÉS LA FIDEUÀ
Jaume Fàbrega
(Fragment)
Sembla un enunciat teològic, però és així: el plat que a Catalunay és conegut com a fideuà, no és una fideuà (fideuada, si sabéssim de lletra) Fins quan es pot perpetuar un error? Quina distància estratosfèrica hi deu haver entre Gandia i Barcelona?
ELS FIDEUS, LA FIDEUADA , EL ROSSEJAT
A causa de la confusió, als restaurants de Catalunya, de la fideuà valenciana per un altre plat (en realitat el rossejat de fideus), convé tornar a insistir en el tema.La fideuà(da) de Gandia o valenciana, es fa amb fideus gruixuts i porta marisc (musclos, gambes, sèopa, etc,), com si fos una paella de marisc, però amb fideus (poden ser “del foradet”). No se serveix amb allioli...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada