Menjar caragols (LLENG) és un dels gust preferits de ca nostra.
Hi ha moltes maneres de cuinar-los. A Mallorca els menjam bullits amb herbes, cuinats o fregits. A Catalunya són populars els caragols a la llauna.
![]() |
Imatge d'internet |
A França es mengen farcits de mantega, all i julivert.
![]() |
Imatge d'internet |
![]() |
Caragols a un restaurant de París que ens varen servir sense closca en un plat especial |
En general quan se'n cuinen a Mallorca se'n fan grans quantitats i sol servir per reunir-se la família o els amics. En el nostre cas, però, no podem esperar que s'organitzi qualque caragolada ni tampoc em veig amb coratge de fer-ne tants, així és que tres vegades a l'any n'aconseguim un parell de quilos (2 o 3) de cercats i els anam elaborant de maneres diferents.
Aquesta vegada ha passat una cosa curiosa. Ja ens havíem fixat que pel nostre "corral", hi pasturaven un parell de boquers. Després d'aquest hivern tan eixut, quan va ploure a principis d'abril, en varen anar sortint més i més i vàrem decidir agafar-los. En vàren aplegar prou com per fer una caragoladeta per a tres. I per afegitó tots boquers, que són els nostres preferits.
Aquesta vegada ha passat una cosa curiosa. Ja ens havíem fixat que pel nostre "corral", hi pasturaven un parell de boquers. Després d'aquest hivern tan eixut, quan va ploure a principis d'abril, en varen anar sortint més i més i vàrem decidir agafar-los. En vàren aplegar prou com per fer una caragoladeta per a tres. I per afegitó tots boquers, que són els nostres preferits.
Per altra banda, fa estona que anàvem endarrer de menjar-ne de fregits tal com els recordàvem de fa temps. Concretament en tenc un record de nina, quan a l'hivern anava a quedar un parell de dies al Port, a cals meus tiets. El meu "tio" Toni era molt afeccionat als vermuts i em duia a Can Darder, un bar que fa molts d'anys que ha desaparegut, a menjar boquers fregits, cruixents i potents. Passava tant de gust que m'ha restat idealitzada aquesta situació. No sé si és a partir d'aquests moments o ja d'abans, que els caragols han estat sempre el meu plat preferit.
En tres ocasions ens havíem trobat caragols fregits, ben bons, a cases particulars o a restaurants, amb una recepta amb salsa que no és ben bé així com ens els esperàvem.
Per això aquests boquerets aplegats a ca nostra els hem cuinats FREGITS:
En tres ocasions ens havíem trobat caragols fregits, ben bons, a cases particulars o a restaurants, amb una recepta amb salsa que no és ben bé així com ens els esperàvem.
Per això aquests boquerets aplegats a ca nostra els hem cuinats FREGITS:
Ingredients:
Caragols boquers
Oli
Sal
Pebre bo
Procediment:
El procediment de neteja i de bullida és el mateix que per a altres receptes de caragols.
Rentam els caragols amb 7 aigües (més o menys)
Els col·locam en una olla amb aigua freda i la tapam.
Esperam que bullin 15 minuts.
Els colam i tiram l'aigua.
Els bullim amb herbes variades ( fonoll, moraduix, herba sana, tarongí), dos pebres coents i un tros de sobrassada perquè no facin sabonera. Els posam a l'olla quan l'aigua ja bull. Han de bullir de dues hores i mitja a tres. Aquest brou ja serà bo per cuinar-los. També els podem congelar, caragols i brou, en aquest punt per fer-los un altre dia.
En alguna recepta he llegit que ja es poden fregir després de la primera bullida. Ho vaig provar una vegada i varen resultar molt crus. Crec que és millor així com ho hem fet en aquesta ocasió.
Després de bullir-los els hem colat i ben degotats els hem fregit en una paella grossa amb oli, ben salats i gairebé arrebossats de pebre bo. Quan tenien la presència de cruixents els hem tret.
L'acompanyament també pot ser variat: allioli o una altra salsa.
Tan de gust hem passat dels caragols com de xupar les closques.
Enllaços:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada